lørdag 2. juni 2012

Termin 2 - Uke 22: Leiremodellering v2

Nå er det 6 uker siden jeg sist la ut noe på bloggen, Jeg har jobbet på et langtvarig prosjekt og vært så uheldig å vært syk i 2 uker, men nå er jeg tilbake og skal prøve å legge noe ut ukentlig fram til slutten av semesteret

Ide og Inspirasjon

Etter jeg var ferdig med tin brosjen min, hadde jeg drevet så mye med praktisk arbeid at jeg ikke var så interessert å gå tilbake til tegnebordet, så etter et tips om et nytt leireprosjekt så tenkte jeg bare 'hvorfor ikke?' Jeg syntes det gamle leire prosjektet var ganske artig. 

 
Siden sist gang har jeg også endret rasen ganske mye og da passet det jo bra og i tillegg hadde jeg nå tegninger for ansiktet og noe å se etter, så jeg jobbet ikke helt blind.
 
      
Arbeidsprosess
Det var fredag den 20 april da jeg startet prosjektet. Leira var for våt så den fredagen gikk for det meste til å bearbeide leira på en isopor plate slik at den skulle tørke litt

I dette prosjektet hadde jeg et større mål og lagde hodet nesten dobbelt så stort. selve arbeidet gikk fortere enn sist gang fordi jeg viste hva jeg skulle gjøre og i løpet av første var skulder formen ferdig.
 
  
Ansiktet kom fort fram og i løpet av uke 2 var hele ansiktsformen ferdig. sist gang brukte jeg mange timer på symmetrien men her sytes jeg det ble mye lettere.
   
  
Jeg ville så klart gjøre den nye modellen litt annerledes og gjorde et par prøvevalg mens jeg modellerte, en av tingene jeg gjorde var å legg til tykke nerver i nakken som vistes veldig tydelig.
  
Siden innmaten måtte ut la jeg ikke til for mange detaljer før jeg kuttet han opp og siden han var så stor måtte han kuttes i fire deler.
   

Det var allerede slutten av dagen da vi kuttet den opp og utrolig nok klarte jeg med Jostein sin hjelp å grovt hule ut alle delene på en time. vi satte den ikke sammen før dagen etter, men på grunn av en konsert hadde jeg bare en time da å.


Alt i alt ble sammen settinga ganske velykka, kun en liten deformering på halsen, men den fikk jeg rettet opp, delene ble satt sammen med slik (våt leire) som ble smurt langs et kutte mønster vi lagde langs kanten.

Også kom detaljene, jeg startet med å lage nesa og gikk deretter over til øynene. Gjennom hele prosjektet var dette det aller vanskeligste, jeg brukte 6 forsøk på et øye og de som fulgte var enda verre fordi de skulle sitte symmetrisk på andre halvdel.


Selve formen var ferdig og jeg gikk over til tatoveringene som er dype kutt inn i huden, både form og skrift. det som vanligvis står på disse tatoveringene er ting som har stor verdi for individet, løfter, mål, rang, historie f.eks. på denne figuren skreiv jeg:

"Banished from our homeland, Sworn to one day return"
"Death to the council of the seven"

Dette skreiv jeg rundt halsen og det viser til at dette individet er en av de bannlyste som i følge historien ville fjerne de gamle kulturene og lovene og ha mer frihet i livene sine og personlige verdier. Dette førte til en sivil krig som ente i tap og de ble drevet ut av landet sitt.

The counsil of the seven er den regjerende makten til rasen, de som også erklærte dem bannlyst og sørget for henrettelsen av lederen demmes. skal skrive historien senere en gang som jeg også skal legge ut her


Når jeg var ferdig hadde det gått 3 uker og etter det skulle tørke i 3 uker til før den skulle settes i ovnen. det var i denne perioden jeg ble syk men jeg klarte å gjøre en del tegne arbeid i mellomtiden som jeg skal lage innlegg om senere. Siste bildet ble tatt rett før vi lukket ovn døra.Resultat
Fredag den 2. april og døra skal åpnes. jeg hadde personlige ingen forventninger for jeg viste når jeg startet at sjansen for at den ikke skulle overleve var der. Det som skjedde skjedde og her er resultatet


Modellen min hadde gått i tusen Biter og lite var gjenkjennelig ser man bort ifra munnen. Så der satt jeg, egentlig skulle jeg male den men det ble det jo ingenting av.


Men jeg hadde ikke jobbet så lenge og hardt for å bare kaste alt i søpla, noe skulle jeg ta med meg hjem, om jeg måtte bygge den bit for bit... og jeg prøvde.
Utrolig nok fikk jeg framdelen og ansiktet nesten helt ferdig, med hjelp av mye tålmodighet og lim så gikk det sakte framover.Alt i alt så angrer jeg ikke på prosjektet, jeg har kanskje ikke så mye å sitte igjen med, men jeg lærte mye og utviklet talentet mitt som jeg tar videre til en annen gang.

Jeg tenker å bygge så langt jeg kan på den og sette den i et glass monter på rommet mitt, som et minne.

Vurdering
Sammenlignet med mitt forje modellen ble dette på en måte et mye mer velykket prosjekt, jeg jobbet mye bedre og raskere og slapp å bruke noen fri dager til å sitte igjen for å jobbe på den, som jeg gjorde mange gang sist.

Mye er viktig å huske på under slike prosjekter, spesielt tykkelse, luft hull og hvor tørr leira er, hver av disse kan være årsaken til at figuren min sprakk i ovnen og da er det viktig å lære av sine feil.

jeg er ikke knust over å ha mistet figuren min, på en måte synes jeg den ser ganske kul ut sammen satt av småbiter, gjør seg en god utstilling egentlig.

kommer til å oppdatere dette innlegget med en fakta boks senere hvis du lurer på ting som hvordan leire jeg brukte, materialer og hvordan den ble brent.

2 kommentarer:

 1. Drit tøft!
  Leit den gikk i stykker..

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha! :)

   Ja, litt leit er det, men nå som Skolen starter igjen skal jeg få satt den på en støtte og lime de delene jeg har sammen og laste opp bilde av den slik den ser ut nå.

   Forhåpentligvis gjør den seg en fin utstilling her hjemme. :)

   Slett